08.02.2012

Feng Shui sau perceptia naturii

Feng Shui - o arta, un concept, sau poate un mod echilibrat de viata. Aceasta practica vazuta de asiatici ca o perceptie a naturii astazi, a ajuns populara si in randul occidentalilor.

Foarte multa lume este sceptica cand aude de Feng Shui, o considera o inselatorie, o practica superstitioasa. In anul 1949, chiar de chinezi pe timpul Revolutiei Culturale cand era la putere Mao Zedong aceasta practica numita feudala, a fost descurajata si interzisa, considerandu-se un rau social.

Feng Shui a fost interzis pe motiv de "superstitie de promovare feudala". Articolul 27, privind securitatea publica pedepseste de la 10 la 15 zile de inchisoare si chiar cu amenda: organizarea, instigarea, constrangerea sau ispitirea altor persoane de a practica sau avea activitati superstitioase, frauduloase pentru religie, ce pot tulbura ordinea sociala, dauneaza si deterioreaza sanatatea corporala.



In China era ilegal sa inregistrezi o afacere sau sa faci publicitate Feng Shui iar invatarea era considerata un subiect tabu. Multi comunisti oficiali ai Chinei ce au consultat aceasta practica au fost demisi si exclusi din partidul comunist. Din cauza persecutiei de pe timpul Revolutiei Culturale doar o treime din populatie mai credea in Feng Shui.

Insa o data cu reforma economica numarul de practicanti este in crestere,  iar unor academicieni chinezi li s-a permis sa cerceteze istoria si teoriile Feng Shui. Oamenii de stiinta si arhitectii peisagisti cerceteaza Feng Shui-ul traditional si metodologiile sale.

Teoria principala a credintelor populare Feng Shui se bazeaza pe doctrina traditinala Yin si Yang. Cele doua forte sunt o polaritate  impartita in doua parti: una care creaza o forta, un efort si una care primeste forta. Pamantul este ca un tampon ce anuleaza ( cand echilibrul este atins ) polaritatile.

Aceasta se bazeaza pe metafizica ( yin ), teoria fluctuatiei ( yang ) si cele cinci elemente de baza ( foc, pamant, metal, apa si lemn ).

Cele 5 elemente au o ordine bine definita, ciclul lor repetandu-se la infinit:

Foc > Pamant > Metal > Apa > Lemn.
FOCUL prin ardere devine PAMANT.
Din PAMANT se extrage METALUL.
METALUL topit formeaza APA.
APA hraneste LEMNUL.
Iar LEMNUL prin ardere, produce iarasi FOC, iar ciclul o ia de la capat.

Daca nu asezam in ordine aceste elemente se creaza distrugere si dezordine. Feng Shui este egal cu ordinea ce aducea cu sine cresterea si evolutia.

In Feng Shui, Qi ( Chi ) joaca un rol esential fiind considerat o forma pozitiva sau negativa ce genereaza viata. Este o forma de energie ce da putere si elan.

In anul  1951 profesorul Max Knoll ajunsese la concluzia ca Qi este o forma de radiatie solara, ce depinde de modificarile climatice din spatiu crescand sau scazand in timp. Qi-ul interactioneaza cu mediul inconjurator, in microclimatele locale importante fiind vegetatia si solul.


Feng Shui - in prezent...

Cu toate ca inca este privit ca o superstitie sau ca o inselatorie, Feng Shui este practicat si apreciat de tot mai multi oameni apartinand diferitelor clase sociale pentru ca viata lor sa devina mai buna mai sanatoasa, afacerile sa prospere iar casa sau biroul sa creeze o atmosfera linistita, evitand astfel blocajele de energie ce pot avea efecte negative de distrugere. Unii au observat ca atunci cand nu este practicat corect poate face mai mult rau decat bine, in schimb cei ce respecta regulile au simtit schimbari majore in viata lor.

Se stie ca mogulul imobiliar Donald Trump a pierdut in urma cu cativa ani clienti importanti din Asia, datorita proprietatilor sale "rau aranjate Feng Shui". Atunci s-a hotarat sa angajeze un maestru specialist in Feng Shui pentru a determina si a analiza norocul pentru turnul sau rezidential de 72 de etaje, Trump World Tower.



Calendar feng Shui 2012 - 1 februarie - 5 martie


Cateva sfaturi date de un maestru chinez, pentru a atrage energia pozitiva.

In acest an predomina lemnul, elementul 4 din Feng Shui are ca si corespondent primavara si este un simbol al cresterii si progresului.

Pentru a atrage energiile pozitive incercati sa activati locurile din casa dvs. urmand sfaturile de mai jos.


EST -  Pentru ca lemnul este in acest an mult prea agresiv contracarati efectele negative punand in coltul de est un obiect roz.

SUD-EST - pentru a lunga furia, impulsivitatea si certurile asezati in aceasta directie o cutiuta muzicala care sa cante din cand in cand sau un casetofon cu muzica in surdina.

SUD - instabilitatea emotionala poate fi alungata cu o planta verde, un arbust sau un obiect de culoare verde. Cei ce vor sa consolideze o relatie, sa caute un nou loc de munca: pune la sol un casetofon cu muzica iar deasupra lui pe o masuta un pahar cu apa. Sunetele vor vibra o data cu apa in pahar creand un echilibru intre toate tipurile de energii. Apa semnifica bogatia si prosperitatea, cariera si drumul de parcurs in viata.

Atentie! - In nici un caz paharul nu trebuie pus pe jos sau sa rasturnati din greseala paharul pentru ca va aduce cu sine  mari distrugeri si pierderi.

VEST - avere, bogatie, castiguri: un pahar cu apa, o fantana mica de apartament sau un acvariu cu pesti.

VEST si NORD-VEST - datorii, facturi neplatite, fisc, daune : un pahar cu apa pus in aceasta zona poate sa faca minuni. Cei ce va cer banii va vor da un ragaz, o amanare sau poate chiar o anulare a datoriei.

NORD si NORD-EST - probleme cu sanatatea: asezati in zonele respective un obiect rosu.

In casa, zona unde va petreceti mai mult timp: aerisiti foarte bine spatiul pentru a alunga boala si a pune energiile in miscare. Dati drumul la muzica cat de des puteti pentru a amplifica energia benefica si a o neutraliza pe cea nociva.



3 comentarii:

  1. O mica intrebare! Trebuiesc activate toate colturile sau doar ceea ce ma intereseaza pe mine?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doar ce te intereseaza. Dar sa ai grija ca energia sa circule prin toata casa, sa nu fie blocata sau oprita din circuit. Locurile fara energie sunt acelea in care umblam mai putin.

      Ștergere
  2. Multi dintre noi nu luam in serios cat de putin aceste lucruri si este pacat. Sun foarte multe lucruri simple, care trebuie sa fie luate in serios si sa le punem in aplicare.

    RăspundețiȘtergere

TOP LUNAR - Articole populare

RadioBacau